Življenje kor potovanje

Počitnice so minile kot blisk in spet smo skupaj. Preberimo besedilo kot uvod v novo šolsko leto in se pogovorimo.

Življenje je kot potovanje

Življenje je kot potovanje z vlakom. Ko se rodimo in zakorakamo v vlak, se srečujemo z ljudmi, za katere mislimo, da nas bodo spremljali med vsem našim potovanjem.

Vendar to ni tako. Ljudje vstopajo in izstopajo. Pri ustavljanjih se znajo zgoditi prijetna presenečenja in manj prijetna presenečenja. Človek doživlja srečne trenutke, nezgode, nesrečo, žalost. Mnoge osebe, katere vstopajo, gledajo na potovanje kot na kratek sprehod. Drugi na svoji poti skozi življenje najdejo samo žalost. Tretji so za čas vožnje vedno pri roki in pripravljeni pomagat tistim, ki potrebujejo pomoč. Mnogi vstopajo in izstopajo, ne da bi jih sploh opazili. Potovanje na vlaku življenja je skrivnostno, saj ne vemo, kdaj bomo dokončno izstopili, kdaj bodo izstopili naši sopotniki, in kaj vse videli in doživeli. Nihče tega ne ve.

Ob vsem tem nas čudi, da so med temi potniki tudi naši najdražji, vendar v drugem vagonu. Puščajo nas same v tem delu našega potovanja. Seveda nam to ne preprečuje prevzeti nase tegobe potovanja in samote, jih poiskati in se poizkušati namestiti v njihov vagon.

Toda, na našo žalost, ne moremo sesti zraven. Mesto poleg njih je zavzel že nekdo drug.

… in takšno je NAŠE ŽIVLJENJE …

Polno izzivov, upanja, sanj, načrtov, srečanja, razhajanj in tveganj.

Življenje brez tveganja je kot potovanje z vlakom, ki je ostal na železniški postaji.

Življenje gre dalje. Na peron pride nov vlak in tako tudi v življenje vstopi nov človek, nova priložnost, da spoznamo, se učimo in ljubimo.

Če ne sprejmemo nove priložnosti, če ne vstopimo na vlak, ki pripelje na peron in pelje v novo smer, če si ne upamo raziskovati novih poti, lahko trpimo v nedogled.

Vstopi in potuj!

Potrudimo se, da bi imeli srečno potovanje, da pri izstopu iz vlaka pustimo prazen sedež, dober vtis, lepe in ugodne spomine.

PA PRIJETNO POTOVANJE!

Kdo si, kam greš?

V novo šolsko leto

Razredna pravila

Priloga 1

Priloga 2

 

Morda vam bo všeč tudi...